1.0 Obesiti di Malaysia
Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia
(2011), obesiti merupakan pengumpulan lemak yang berlebihan yang menimbun di
dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi
apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh
mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan
masalah kesihatan yang serius. Selain daripada menghadkan aktiviti fizikal dan
sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.
Laporan yang
dikeluarkan oleh National Health Morbility Survey 2011 menunjukkan golongan
dewasa yang berumur 18 tahun dan keatas dikategorikan sebagai pra obesiti
seramai 5.4 juta iaitu 33 peratus dan 4.4 juta iaitu 27.2 peratus adalah
obesiti, manakala bagi golongan kanak-kanak bawah umur 18 tahun seramai 0.3
juta iaitu 3.9 peratus berada dalam kategori obesiti (KKM, 2011). Isu obesiti
atau berat badan berlebihan merupakan masalah yang juga kian meningkat di
kalangan kanak-kanak. Kanak-kanak obes lazimnya mengalami masalah berat badan
apabila dewasa kelak. Obesiti selalunya dikaitkan dengan penyakit
kardiovaskular, pernafasan dan juga diabetes.
Selain itu, Indeks
Jisim Badan (BMI) melebihi 30 atau 35 dikategorikan sebagai penghidap obesiti. Malaysia turut
terkesan dengan peningkatan isu obesiti bagi semua peringkat umur dan peratusan
tertinggi adalah golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas. Peningkatan terhadap
masalah ini bagi golongan dewasa dan kanak-kanak secara mendadak akan
menunjukkan kesan negatif terhadap kesihatan dengan lebih jelas pada masa yang
akan datang.
2.0 Pencegahan
Obesiti Melalui Pengamalan Pemakanan Mengikut Piramid Makanan Baru
2.1 Melakukan
senaman secara kerap dan konsisten
Senaman merupakan pergerakan badan
yang dilakukan secara berulang-kali secara terancang dan berstruktur bertujuan
untuk meningkatkan atau mengekalkan satu atau lebih komponen kecergasan
fizikal. Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, dalam PMB telah meletakkan
senaman yang kerap dan pengawalan berat badan seimbang sebagai tunjang utama dalam
penjagaan kesihatan terbaik. Senaman berterusan dan pada masa yang sama mengamalkan
diet seimbang dapat membantu mengawal masalah berat badan yang berlebihan
seperti obesiti. Ini kerana obesiti akan meningkatkan risiko untuk mendapat
pelbagai penyakit seperti diabetes, penyakit jantung dan batu karang. Tambahan pula, lemak dan kalori yang berlebihan dapat dibakar
di dalam badan melalui aktiviti-aktiviti senaman seperti berjalan pantas,
berbasikal dan berenang.
Selain itu, senaman
juga dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Kajian perubatan mengesahkan
bahawa tahap kecergasan yang rendah akan meningkatkan risiko mendapat
sesetengah penyakit yang berkaitan dengan kanser (Pertubuhan Kesihatan Sedunia, 2003).
Bersenam secara konsisten juga mampu meningkatkan perasaan menghargai diri
sendiri dan menjadikan diri lebih positif dan tenang. Namun begitu, tidak ramai
individu yang gemar untuk melakukan aktiviti senaman. Mereka sering memberi
seribu satu alasan untuk melakukan senaman terutamanya dihambat dengan urusan
kerja, kuliah dan sebagainya. Hal ini demikian kerana, kebanyakan individu
sibuk dengan aktiviti seharian tanpa memikirkan betapa pentingnya untuk menjaga
kesihatan dengan sebaiknya. Bersenam sebagai gaya hidup akan menjadikan
kehidupan lebih aktif dan lebih penting ialah menikmati kehidupan sihat dan
jangka hayat yang lebih panjang.
2.2 Pengamalan sarapan pagi yang betul
Keadaan semasa menunjukkan bahawa
kebanyakan penyakit merbahaya menimpa ramai orang akibat daripada amalan gaya
hidup yang tidak sihat. Ribuan rakyat Malaysia mengamalkan cara hidup yang
tidak sihat sejak kecil lagi. Salah satunya, ramai di kalangan generasi muda
hari ini terutamanya remaja tidak mengambil berat tentang kepentingan mengambil
sarapan pagi. Mereka meninggalkan sarapan pagi dengan pelbagai alasan seperti
tiada selera makan pada waktu pagi dan tidak sempat untuk menyediakan sarapan
pagi.
Namun begitu,
kajian sains di seluruh dunia telah membuktikan bahawa sarapan pagi adalah
penting untuk kita. Sarapan adalah makanan untuk otak. Otak kita akan menjadi
lebih cergas, peka, dan fokus dengan bersarapan secara tetap. Individu yang
mengambil sarapan yang kaya dengan karbohidrat kompleks membolehkan mereka
menumpukan perhatian terhadap pelajaran dan menyelesaikan masalah dengan lebih
baik. Hal ini demikian kerana karbohidrat yang diambil pada waktu pagi akan
merangsang paras glukosa dan mikro nutrien dalam otak.
. Tabiat tidak mengambil sarapan berkait rapat dengan isu
obesiti. Kajian menunjukkan individu yang mengalami masalah obesiti
kebanyakannya adalah mereka yang tidak mengambil sarapan dan pengamalan sarapan
yang salah. Kajian juga mendapati meninggalkan makanan terutama sarapan
menjadikan kawalan berat badan semakin sukar. Ini kerana seseorang yang tidak
bersarapan cenderung untuk mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak pada
waktu tengah hari dan tidak berkhasiat serta tinggi kalori seperti makanan
ringan untuk menghilangkan kelaparan. Beberapa kajian menunjukkan tabiat
sebegini akan mengumpulkan lebih banyak lemak di dalam badan dan mengandungi kandungan
kalori yang tinggi yang diambil secara kerap.
Oleh yang
demikian, kita hanya digalakkan mengambil sarapan dengan kuantiti karbohidrat
yang sedikit seperti produk bijirin contohnya biskut, roti atau buah-buahan
serta elakkan mengambil makanan berat seperti nasi, daging atau makanan
berminyak di awal pagi (mengikut piramid makanan). Ini kerana kita hanya
memerlukan tenaga sekadar cukup untuk otak bekerja di awal pagi.
2.3 Elakkan pengambilan lemak dan kalori
berlebihan
Pengambilan lemak dan kalori
berlebihan sememangnya dikaitkan dengan risiko seperti sakit jantung, diabetes
dan beberapa kanser tertentu. Tambahan pula, ia turut menjadi punca
utama kepada penyakit kronik seperti obesiti. Inilah sebabnya
mengapa makanan yang berminyak dan berkolesterol tinggi diletakkan di bahagian
atas atau puncak piramid makanan kerana ia hanya diperlukan dalam kuantiti yang
sedikit di dalam badan. Paras kolesterol dalam darah juga boleh meningkat
sekiranya makanan yang banyak mengandungi kolesterol dan makanan kurang makan
makanan serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang sepatutnya dimakan
lebih banyak (terletak di aras 2 PMB).
Selain daripada
itu, amalan gaya hidup moden merupakan salah satu faktor yang menunjangi
masalah ini. Pada zaman millennia yang serba canggih kini, semua orang terlalu
sibuk dengan hal dan kerjaya masing-masing hingga mengabaikan pengambilan
pemakanan seimbang dalam kehidupan seharian mereka. Mereka lebih gemar
mengambil makanan segera dan tidak berkhasiat seperti mi segera, minuman
berkarbonat, burger dan sebagainya. Saintis di seluruh dunia mendapati bahawa
makanan-makanan tersebut tidak dapat menampung keperluan zat yang diperlukan
oleh badan. Oleh itu,amalan ini mestilah dielakkan dan pengambilan pemakanan
yang mempunyai serat yang tinggi amatlah digalakkan. Selain penting untuk sistem pencernaan, serat lebih terkenal di dalam
membantu mengurangkan kolesterol serta mencegah penyakit berkaitan dengan
kolesterol tinggi. Contoh makanan yang mempunyai serat yang tinggi adalah
segala jenis buah-buahan dan sayuran. Makanan ini terletak di aras 2 piramid
makanan, iaitu yang terpenting selepas senaman dan pengawalan berat yang berada
di aras 1 piramid makanan (PMB). Makanan berserat ini amat digalakkan disamping
fungsinya juga sebagai pelawas.
3.0 RUMUSAN
Makanan merupakan sumber tenaga dan
nutrien yang diperlukan untuk membiak, membesar dan berkembang, serta bergerak,
bekerja, bermain, berfikir dan belajar. Tubuh memerlukan pelbagai jenis nutrien
seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral dan serat daripada makanan
untuk memperoleh kesihatan yang baik bagi mencapai kesejahteraan hidup. Tidak
ada satu makanan pun yang dapat membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan
mengikut jumlah yang diperlukan oleh badan. Dengan demikian, adalah penting
untuk mengambil pelbagai jenis makanan yang sihat dan seimbang untuk mencapai
kesejahteraan hidup.
Oleh
itu, cara terbaik bagi mengatasi masalah penyakit-penyakit tersebut ialah
pencegahan daripada peringkat awal khususnya di sekolah. Pengenalan kepada
piramid makanan yang betul harus dilakukan sejak sekolah rendah lagi agar
murid-murid dapat memahami dengan jelas keperluan pemakanan yang seimbang dan
sihat dan pada masa yang sama, akan memberi cabaran kepada pengamal perubatan
untuk memberi rawatan terbaik. Tidak ada makanan yang harus
dipantangkan kecuali atas sebab-sebab perubatan. Justeru itu, pilihlah makanan
harian daripada gabungan makanan berasaskan piramid makanan. Makanan yang
berlainan membekalkan kombinasi tenaga (kalori) dan nutrien yang berbeza.
Memakan pelbagai jenis makanan adalah cara yang terbaik untuk memenuhi
keperluan tenaga dan nutrien agar hidup sihat sepanjang hayat.
No comments:
Post a Comment