1.0 PIRAMID MAKANAN BARU
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-3313779853663607",
enable_page_level_ads: true
});
</script>
Piramid makanan baru (PMB) merupakan
satu sistem cadangan pengambilan makanan yang telah diperkenalkan sesuai pada
masa kini. Sebelum ini, piramid makanan konvensional (PMK) meletakkan bijirin,
nasi, gandum, roti dan sebagainya di aras paling bawah menandakan ia adalah makanan
yang perlu diambil dengan banyak. Namun, PMB pula membawa kelainan. Bahagian
terbawah iaitu dasar bagi PMB ialah senaman yang kerap dan pengawalan berat
badan seimbang.
Antara
sebab mengapa PMB meletakkan senaman
yang kerap dan pengawalan berat badan yang ideal adalah kerana pada era kini,
kebanyakan orang jarang melakukan senaman iaitu sekurang-kurangnya 3 kalli
seminggu. Peningkatan isu obesiti
atau kegemukan meningkat dengan sangat drastik terutamanya di negara-negara
maju dan negara yang membangun. Majoriti dari mereka percaya dengan hanya mengamalkan
pengambilan makanan mengikut piramid makanan akan menjadi sihat tanpa perlu
melakukan senaman. Perkara ini adalah salah kerana senaman amatlah penting
untuk menjamin dan menjaga kesihatan agar seimbang.
Aras
kedua dalam PMB adalah buah-buahan dan sayur-sayuran. PMB meletakkan sayuran
dan buah-buahan sebagai makanan yang perlu dimakan dengan banyak kerana ia
mengandungi vitamin-vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan . Buah-buahan mengandungi antioksidan sebagai pencegah kanser
disamping membantu proses penghadaman dan menyihatkan usus kita.
Pada aras ketiga
pula, pembahagian makanan dikelaskan kepada dua, iaitu makanan bijirin berserat
tinggi dan minyak sayuran contohnya zaitun, bunga matahari, soya, kacang dan
lain lain serta minyak ikan. Omega 3 yang terkandung dalam minyak ikan membantu
dalam perkembangan minda manusia. Minyak sayuran pula
mengandungi asid lemak tak tepu yang membantu mengurangkan kolesterol yang
tidak baik dalam darah. Ini kerana penyempitan arteri akan berlaku kerana
kandungan kolesterol yang tinggi dan akan membawa kepada serangan strok .
Kekacang
diletakkan pada aras keempat dalam PMB. Kekacang merupakan antara sumber asid
amino yang diperlukan oleh badan sebagai pembinaan otot dan membantu
pembesaran. Tanpa adanya protein maka tubuh badan akan lemah dan terbantut atau
untuk kes yang paling teruk iaitu terencat akal. Asid amino yang dimaksudkan
ialah lysine. Ia berfungsi untuk
menghasilkan hormon antibodi dan enzim yang penting untuk tubuh manusia. Aras seterusnya untuk PMB ialah ikan, ayam dan telur.
Makanan-makanan ini mengandungi protein dan lemak serta kalori yang tinggi.
Telur umpamanya, mengandungi nilai kolesterol yang sangat tinggi di bahagian
kuning telurnya. Manakala produk tenusu di aras seterusnya membekalkan
nutrien-nutrien sampingan dan mineral sampingan yang diperlukan oleh badan.
Contoh produk tenusu adalah yoghurt, susu dan keju.
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-3313779853663607",
enable_page_level_ads: true
});
</script>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: "ca-pub-3313779853663607",
enable_page_level_ads: true
});
</script>
Di puncak PMB
pula, makanan yang perlu diambil secara sedikit ialah daging merah, mentega,
beras putih, roti putih, kentang, pasta dan gula. Ini kerana menurut kajian,
pengambilan makanan seperti ini secara berlebihan seperti yang dicadangkan
dalam PMK membawa kepada peningkatan kadar penyakit jantung dan kegemukan.
Beras putih contohnya mengandungi kandungan kanji yang tinggi sekiranya dileraikan
dalam badan menghasilkan gula bagi menghasilkan tenaga seterusnya meningkatkan
paras glukosa dalam darah. Akhirnya ia akan membawa kepada risiko tinggi
menghidapi penyakit Diabetes mellitus.
No comments:
Post a Comment